قارچ کش های زیستی - قارچ کش زیستی- کود بیولوژیک - قارچ کش بیولوژیک - کود کشاورزی - ٠٩١٢٨٣٨١٨۴٢ - ۰۲۱۹۱۳۰۷۸۰۸

ما در این مطلب به مبحث شناخت قارچ کش های زیستی میپردازیم. جهت اطلاع از محصولاتی مانند کود کشاورزی، قارچ کش بیولوژیک، کود بیولوژیک، کود زیستی، قارچ کش زیستی، کود زیستی و آفت کش بیولوژیک، کود ارگانیک، کشاورزی ارگانیک و گلخانه با رویان تیسان تماس بگیرید.

قارچ‌ کش‌ های زیستی

قارچ‌کش‌ های زیستی موجودات زنده‌ای هستند که برای از بین بردن قارچ‌ها و باکتری‌های بیماری‌ زا در گیاهان استفاده می‌شوند.

عملکرد قارچ‌کش‌های زیستی بنا بر فرآیندهای طبیعی است.

میکرو ارگانیسم‌ های مفید که اغلب از خاک جدا شده‌اند، از فعالیت پاتوژن‌های گیاهی جلوگیری میکنند.

این میکرو ارگانیسم‌های زیستی قارچ‌ها، باکتری‌ها یا اکتینومیست‌های زنده آزاد هستند که در ریشه، برگ و خاک وجود دارند و بخش بزرگی از آنتی‌بیوتیک‌ها را تولید می‌کنند، قارچ‌های دیگر را انگلی می‌کنند یا با آنها میجنگند و در گیاهان مقاومت موقتی یا سیستمیک بوجود می آورند.

استفاده از کمپوست‌ها و محیط‌های رشد سرکوب‌گر که حاوی میکروارگانیسم‌های زنده هستند برای کاهش بیماری‌ها، نمونه دیگری از این شیوه مدیریت بیماری است.

مزیت ها :

  • تولید آنزیم و متابولیت هاى ضد قارچى
  • تسریع ریشه زایى و بهبود رشد ریشه
  • تولید هورمون هاى رشد گیاهى به ویژه اکسین
  • کاهش هزینه تهیه سم های شیمیایى
  • تجزیه زیستى بالا در محیط زیست
  • حذف خطر های زیست محیطى مصرف سم های شیمیایى

بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع کود بیولوژیک

نحوه عملکرد قارچ‌کش‌های زیستی

قابلیت ریزوسفری

موفق ترین گونه های این میکروارگانیسم‌های مهار زیستی، قابلیت ریزوسفری دارند، یعنی می‌توانند اطراف ریشه گیاه کلونی بسازند و رشد کنند.

آنها می‌توانند در چند ماه کل سطح های ریشه را کلونی‌سازی کنند و به شکل تاثیر گذاری با پاتوژن‌های گیاهی برای مواد مغذی و فضا رقابت کنند.

رقابت برای گلوکز موجود داخل خاک در سرکوب بیماری نقش دارد. این ارگانیسم‌های قارچ‌کش همینطور ترشحات دانه و ریشه را متابولیزه می‌کنند که اغلب باعث تحریک رشد پاتوژن‌ ها یا جذب زئوسپور را میشود.

قابلیت انگلی

توانایی گونه‌های گوناگون برای حمله و نابودی پاتوژن‌های گیاهی، به خوبی مورد بررسی قرار گرفته است.

مایکوپرازیتیسم قابلیت انگلی میکروارگانیسم‌های مهار زیستی است که شامل رشد مستقیم، تماس، اتصال و پیچیدن هایف‌ها در اطراف قارچ میزبان و نفوذ و خراب سازی آن است.

تولید آنزیم‌های خراب کننده دیواره سلولی تقریباً همیشه قسمتی از این فرآیند است.

آنتی‌بیوز

آنتی‌بیوز وقتی اتفاق می افتد که یک میکروارگانیسم مولکول‌هایی را تولید کند که مستقیم روی رشد بقیه ارگانیسم‌ها اثر منفی می‌گذارد.

این ترکیب ها آنتی‌بیوتیک نامیده می‌شوند و معمولاً توسط بخش بزرگی از میکروارگانیسم‌های ساکن خاک تولید می‌شوند.

یک آنتی‌بیوتیک آشنا به نام استرپتومایسین توسط استرپتومایسس ها تولید می‌شود که به عنوان اکتینومیست‌ها یا باکتری‌های رشته‌ای دسته بندی می‌شوند.

بیشتر بخوانید: مزایا کود بیولوژیک

القای تغییر های متابولیک

مکانیسم مهم دیگر میکروارگانیسم‌ های مهار زیستی، به وجود آوردن تغییرات متابولیک در گیاهان است که مقاومت آنها را در مقابل بخش بزرگی از قارچ‌ها و باکتری‌های بیماری‌زای گیاهی افزایش می‌دهد.

مقاومت اکتسابی سیستمی جواب گیاه به حمله پاتوژن را با تحریک تولید ترکیب های دفاعی گیاه بهتر میکند. به نظر می‌رسد این ظرفیت برای ایجاد مقاومت در برابر بخش بزرگی از بیماری‌ها در انواع گیاهان وجود دارد.

این مقاومت افزایش‌ یافته سیستمیک است و مقاومت در مقابل بیماری در نقطه هایی که از محل میکروارگانیسم‌های مهار زیستی فاصله دارند هم اتفاق می افتد.

ارتقاء رشد گیاهان

آخرین شیوه کار این میکروارگانیسم‌ها از طریق ارتقاء رشد گیاه است. کلونی میکروارگانیسم‌های مفید در ریشه باعث رشد و بهره‌ گیری گیاه می‌شود.

خیلی از قارچ‌ها و باکتری‌ های مقاوم‌کننده ریشه در نبود پاتوژن‌های گیاهی، هم رشد ریشه و هم جوانه‌زنی را زیاد میکنند.

بعضی از قارچ‌کش‌های زیستی وقتی که در محیط‌ های رشد یا به عنوان درمان کننده بذر استفاده شوند، می‌توانند رشد ریشه را افزایش دهند و مقاومت به خشکی را در بعضی گیاهان بهتر سازد.

بهتر شدن رشد گیاه به دنبال تأثیر بر میکروفلور خاک و تأثیر مستقیم روی گیاه است. قارچ‌کش‌های زیستی همینطور می‌توانند جذب مواد مغذی (مس، فسفر، آهن و منگنز) را بهبود ببخشند.

بیشتر بخوانید: کود بیولوژیک یا زیستی ؟ 

روش استفاده از قارچ‌کش‌ های زیستی

در گلخانه‌ها، قارچ‌کش‌های زیستی برای جلوگیری از بیماری در محیط‌ های رشد یا به عنوان درمان کننده بذر برای کنترل بیماری‌های ریشه و شاخ و برگ‌ها استفاده می‌شوند و می‌توانند به اندازه قارچ‌کش‌های شیمیایی تاثیر گذار باشند.

بعضی از پرورش‌دهندگان با استفاده محلول قارچ‌کش‌های زیستی قبل از کاشت نتیجه خوبی به دست آورده‌اند.

قارچ‌کش‌های زیستی که برای کنترل بیماری‌های برگی استفاده می‌شوند باید به شکل پیشگیرانه استفاده شوند.

قارچ‌کش‌های زیستی معمولا برای پرورش‌دهندگان ایمن‌تر هستند، ماندگاری بالاتری دارند و گاهی ارزان‌تر از قارچ‌کش‌های معمولی هستند.

مؤثرترین استفاده از قارچ‌کش‌های زیستی برای جلوگیری از بیماری در محیط‌های رشد یا به عنوان درمان کننده بذر است.

باید پیش از کاشت آنها را با محیط رشد ترکیب کرد یا بلافاصله بعد از نشاکاری به خاک اضافه کرد و مطمعن شد که همه حجم خاک آغشته شده است.

قارچ‌کش‌های زیستی برای کارایی محلول‌پاشی روی برگ‌ها، باید پیش از عفونت پاتوژن استفاده شوند، چون عملکرد آنها فقط برای جلوگیری و محافظتی است و باید به شکل تکراری هم برای محافظت از رشد و هم برای حضور جمعیت مؤثر میکروارگانیسم‌ها روی برگ‌ها استفاده شوند.

همانطور که قارچ‌کش‌های زیستی از موجودات زنده تشکیل شده‌اند، امکان دارد شرایط نگهداری، ماندگاری و نگهداری متفاوتی نسبت به قارچ‌کش‌های معمولی داشته باشند.

معمولا قارچ‌کش‌های زیستی فاصله های استفاده دوباره کوتاهی دارند (۰-۴ ساعت). همیشه برچسب روی محصول را بخوانید و دستور کار را به دقت بخوانید.

همیشه توصیه می‌شود موقع انجام کار با آفت‌کش‌ها از لباس‌های محافظ و عینک استفاده کنید و شامل قارچ‌کش‌های زیستی هم می‌شود.

استفاده از ماسک کامل صورت را موقع استفاده از پودر‌ها به یاد داشته باشید.

بیشتر بخوانید: اهمیت کود بیولوژیک چیست ؟ 

نقش در حفاظت از گیاهان

فعالیت جلوگیرانه: تعدادی از قارچ کش‌ها اگر پیش از ایجاد بیماری قارچی، در سطح گیاهان باشند از رشد قارچ جلوگیری می‌کنند.

کنترل بیماری قارچی در اوایل آلودگی: تعدادی از قارچ کش‌ها، تا وقتی که قارچ نفوذ کمی به درون گیاه انجام داده باشد، توانایی کشتن قارچ را دارند. ۲۴ تا ۷۲ ساعت پس از آلودگی حداکثر تایم استفاده از آن ها است.

کنترل بیماری قارچی در شدت زیاد بیماری: بعد از آلوده شدن زیاد گیاه، توانایی از بین بردن بیماری قارچی را دارند.

کم کننده بیماری قارچی: می‌توانند مقدار بیماری قارچی را، در گیاه کم کند.

جهت اطلاع از محصولاتی مانند کود کشاورزی، قارچ کش بیولوژیک ، کود بیولوژیک ، قارچ کش زیستی ، کود زیستی ، کود ارگانیک ، کشاورزی ارگانیک و گلخانه با رویان تیسان تماس بگیرید.

آدرس: دفتر مرکزی: کرج، سه راه دانشکده، پارک علم و فناوری پردیس کشاورزی دانشگاه تهران
Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *