کود بیولوژیک
جانشین مناسب کودهای شیمیایی
پس از مدتی مشخص شد که کودهای شیمیایی مضرات بسیار زیادی دارند و باعث آسیب رساندن به خاک و گیاهان می شوند. از آن زمان کود بیولوژیک رواج پیدا کرد و بسیار مواد غنی هستند که رشد گیاهان را افزایش می دهند. این میکروارگانیسم ها باعث تثبیت ازت هوا محلول سازی فسفرها می شوند.
با کود بیولوژیک محصولات پربار تر و رشد بالای گیاهان را تجربه می کنید.
شاهد رشد گیاهان بدون آفت باشید
انواع کودهای بیولوژیک رویان تیسان سبز
کود فسفوزیست
برای جذب بیشتر آهن و فسفر توسط گیاهان از این کود فسفوزیست استفاده می شود تا محصولاتی با کیفیت تر و مناسب تر تولید شود و مناسب همه ی محصولات کشاورزی و همچنین خانگی است.
کود نیتروزیست
این کود بیولوژیک باعث تثبیت ازت و یا نیتروژن خاک شود که خود حاصلخیزی خاک را بالا می برد و باعث رشد بالای گیاهان می شود و تشکیل شده از باکتری آنتروباکتر می شود.
مزایا کود بیولوژیک
تثبیت ازت
رشد بالای گیاه
نابودی حشرات ضر
جایگزین کود شیمیایی
هزینه ی مناسب
تجزیه پذیری بالا
همین الان کود بیولوژیک را سفارش دهید…
برای رهایی از آفات گیاهان و رشد سریع آنها همین الان سفارش دهید
تثبیت کننده های ازت
تثبیت کننده های ازت، ازت هوا را تثبیت و آن را به ازت معدنی تبدیل میکند. گیاهان قادر به استفاده از ازت هوای اطراف ما نیستند زیرا این ازت باید به ازت معدنی تبدیل شود. تثبیت کود سازی با صنعت پتروشیمی با هزینه و انرژی بسیار زیاد صورت می گیرد و یا بدون هزینه به وسیله ی موجودات ذره بینی خاک که کار کارخانه های کود سازی را انجام می دهند، صورت می گیرد
تثبیت کننده های ازت مولکولی
در حال حاضر رایج ترین انواع کودهای زیستی تثبیت کننده های ازت می باشد که در سطح جهانی مجموع مقدار ازتی که از این طریق به خاک اضافه می شود حدود ۱۷۵ میلیون تن در سال بر آورد شده است. تثبیت نیتریت در خاک ابتدا در باکتریهای میکروارگانیسم های آزادزی ، کلرستریدیوم پاستوریانوم و ازتوباکتر کروکوکوم به اثبات رسید. گونههای فراوان دیگری از باکتریها وجود دارند که از نیتروژن مولکولی استفاده می کنند .از بین آنها باکتریهای فتواتوترف و بعضی از باکتریها در آب نیز زندگی می کنند.
انواع کود بیولوژیک
ازوتوباکتر از دیگر انواع کود بیولوژیک است که برای تولید و کشت محصولات گیاهی مانند گندم، جو، خردل و یا سیب زمینی استفاده می شود که نتیجه ی آن تولید محصولاتی پربار و با کیفیت عالی است.
ریزوبیوم یکی از انواع کود است که برای تولید محصولات حبوبات استفاده می شود. استفاده از این کود باعث می شود محصولات حبوباتی کیفیت بالایی داشته باشند
جلبکهای سبز آبی از انواع دیگر کود هستند که باعث تثبیت نیتروژن جو می شوند و امکان رشد محصولات شالیزاری را هم در محیط با رطوبت و هم در محیط خشک فراهم می کند
تلقیح آزوسپیریلوم از دیگر انواع کود مفید و ضد کود شیمیایی است که برای تولدی موادی مانند ذرت، ارزن و یا گندم نیز قابل استفاده است که از آفات گیاهان جلوگیری می کند و باعث رشد بالا و بهتر آنها می شود
چرا کود بیولوژیک ؟
استفاده از کودهای شیمیایی در زمان های طولانی باعث شد که هم کیفیت خاک از بین برود و حاصلخیزی مناسب را نداشته باشند و هم گیاهان رشد مناسبی نداشته باشند و محصولات تولیدی ارزش غذایی نداشته باشند. پس از انجام تحقیقات علمی کودهای بیولوژیک به عنوان جایگزینی برای کود شیمیایی معرفی شدند. این کود ها بافت خاک را بهبود می بخشند و باعث تولید مواد مغذی می شوند. برای مثال کود جلبک دریایی باعث می شود خاک رسی را سبک کند و عملکرد خاک های سنگین را بهبود ببخشند. این کود باکتری هایی دارند که فسفر موجود در خاک را حل می کنند که خود تاثیر بالایی در رشد گیاهان و درختان دارد.
اطلاعات بیشتر درباره کود بیولوژیک
تشکیل تعداد زیادی میکروارگانیسم و تجمیع گروهی از آنها باعث ایجاد و تولید این کود شده است. استفاده از این کود باعث حاصلخیزی بالای خاک می شود و تثبیت نیتروژن و محلول سازی فسفر از دیگر مزایا ی این کود است که نقش بسیار مهمی در رشد گیاهان و تولید محصولات با کیفیت می شود.علاوه بر آن کودهای بیولوژیک باعث بهبود حاصل خیزی خاک می شوند در نتیجه میتوان گیاهان سالم را پرورش داد، درحالی که سلامت خاک نیز افزایش پیدا میکند.میتوان انتظار کاهش استفاده از کودهای شیمیایی و آفتکشها را داشت چونکه کودهای بیولوژیک اجازه نمیدهند عوامل بیماریزا رشد کنند. این کودها برخلاف کودهای شیمایی هزینه ی بسیار کمی دارند و تجزیه پذیری این کود بیولوژیک باعث ضرر نرساندن به محیط زیست و حفظ سلامت زمین می شوند.
یکی از عناصر مهم و حیاتی برای گیاهان فسفر است که برای مراحل تقسیم سلولی، فتوسنتز و .. نقش کلیدی دارند. حال این فسفر در خاک موجود است اما به علت اینکه فسفر واکنش پذیری بالایی با عناصر دیگر مانند آهن و آلومینیم در خاکهای اسیدی و کلسیم در خاک های قلیایی ایجاد می کند و دیگر نمی تواند توسط گیاه جذب شود. حال این فسفر باید توسط کود جذب گیاه شود. استفاده از کود های بیولوژیک این فسفر را بهتر و کامل تر جذب می کند. از انواع کود های بیولوژیک می توان به کود فسفوزیست و کود نیتروزیست اشاره کرد که هر کدام برای حفظ مواد مغذی و مفید خاک لازم هستند و باعث رشد بهتر گیاهان و تولید محصولاتی پربارتر شوند.
کودهای بیولوژیک امروز
کودهای بیولوژیک امروز، ورودیهای آلی سازگار با محیط زیست را فراهم میکنند. کودهای زیستی مانند ریزوبیوم ، ازوتوباکتر ، آزوسپیریلوم و جلبکهای سبز آبی مدت طولانی است که مورد استفاده قرار میگیرند.
ازوتوباکتر را در محصولاتی مانند گندم، ذرت، خردل، پنبه، سیبزمینی و سایر محصولات گیاهی استفاده می کنند. ریزوبیوم در محصولات حبوباتی نیز استفاده میشود.
کود بیولوژیک نیتروزیست
کود نیتروزیست یک کودهای بیولوژیکی می باشد که از باکتری آنتروباکتر تشکیل و کاملا در یک محیط ارگانیک کشت و تکثیر داده شده است.این کود یک منبع غنی از کودهای حاوی ازت است که با یکبار استفاده ، نیتروژن مورد نیاز گیاه در طول دوره رشد و تامین می گردد.
کود بیولوژیک فسفوزیست
این کود ، تامین کننده فسفات برای گیاهان است که شامل باکتریهای فسفوباکتر می باشد که به محض ورود به خاک شروع به فعالیت کرده و علاوه بر فسفات، مواد دیگری را نیز تولید می کند. یکی از دسته های این مواد باعث افزایش رشد رویشی و زایشی گیاهان و دسته دیگر از این مواد ، دفع کننده ی برخی از عوامل بیماری زای موجود در خاک میباشند.
نحوه مصرف کودهای بیولوژیک نیتروزیست و فسفوزیست
روش بذرمال
طبق جدولی که موجود است مقدار مناسب کود بیولوژیک را انتخاب می کنیم. ابتدا بذرها را در بشکه های ضد عفونی بذر و بتونیر که به صورت بشکه دوار هستند و یا بر روی نایلون های پلاستیکی ریخته می شود و کم کم محلول به صورت یکنواخت بر روی بذرها اسپری می شود. بذرها را جا به جا می کنیم تا به طور کامل آغشته شوند. این بذر ها ۵ تا ۱۰ دقیقه در سایه پهن می شودو پس از خشک شدن بلافاصله باید کشت شود.
روش نشاء کاری
به ازای هر یک هکتار ، محتوای یک بطری از این کود را در ۱۰ لیتر آب حل کنید و ریشه نشاء ها را درون آن فرو ببرید . میتوانید مقداری از این محلول را به سینی نشاء هم اضافه کنید.
روش آبیاری
۴۰ تا ۵۰ روز بعد از کاشت، یک بطری کود زیستی را در یک بشکه آب ۱۰۰ تا ۲۰۰ لیتری شیر دار حل کنید و آن را در مسیر آبیاری یک هکتار قرار بدهید.
موارد استفاده از فسفوزیست
کود زیستی فسفوزیست را می توانید در کلیه محصولات باغی گلخانه ای و زراعی گلهای تزیینی مورد استفاده قرار دهید این کود تامین کننده فسفر و آهن گیاه با یکبار مصرف در طول دوره رشد می باشد که می تواند نقش مهمی در هزینه های اولیه تولید محصول سالم و ارگانیک داشته باشد. زمان مصرف کود فسفوزیست هم بستگی به نوع محصول کشاورزی دارد.
اهمیت کود بیولوژیک
سازگار با محیط زیست
جلوگیری از عوامل بیماری زا
بهبود بافت خاک و عملکرد گیاهان
از بین بردن مواد مضر در خاک
محافظت از محیط زیست در برابر آلایندهها
بسیار مقرون به صرفه
فواید کود بیولوژیک
افزایش قابلیت دسترسی به مواد مغذی در خاک است
ارتباط با ریشههای گیاه و جذب راحت میکروارگانیسم ها توسط گیاهان
محافظت از گیاه در برابر خشکسالی و برخی از بیماریهای خاکزاد
افزایش عملکرد محصول و تحریک رشد گیاه
قابلیت تثبیت نیتروژن و محلولسازی فسفر
افزایش رشد شاخه و ریشه بسیاری از محصولات
ترویج خاک سالم و منجر به پایداری بیشتر در کشاورزی
جمع بندی
کودهای بیولوژیک علاوه بر بهبود حاصلخیزی خاک و بهبود رشد و افزایش عملکرد گیاهان و درختان ، باعث افزایش مواد مغزی خاک از طریق فرآیندهای طبیعی نیز می شوند و بافت خاک را بهبود میبخشند و میتوان گیاهان سالم را پرورش داد، درحالیکه پایداری و سلامت خاک را نیز افزایش میدهد. استفاده از این کود باعث کم شدن کودهای شیمیایی و آفتکشها می شوند زیرا اجازه ی شکوفا شدن عوامل بیماری زا نمیشوند.چندسالی است که کود بیولوژیک در کشور ما افزایش پیدا کرده است و کشاورزان با کسب آگاهی از فواید این کود آن را جایگزین کودهای مضر می کنند.
چرا قارچ کش ها میزان تولید محصولات رو بالا میبره؟؟
زیرا در گیاهان بیماریهای گوناگونی وجود دارد که در صورت عدم توجه به آن ها خسارت زیاد و نیز آسیب به گیاه میتواند باعث کاهش محصول و کیفیت آن شود . در نتیجه قارچ کش ها میتوانند باعث افزایش باروری گیاهان شوند٬ همچنین آنها با افزایش طول دوره انبار داری ٬ از گندیده شدن سریع محصولات جلوگیری میکنند . به این دلیل قارچ کش ها میزان تولید محصولات رو بالا میبره.
کود های بیولوژیک چجوری رشد گیاهان رو تقویت میکنه؟
کودهای بیولوژیک از میکروارگانیسمهایی استفاده می کنند که نیتروژن جو را به دام میاندازند و آن را تبدیل به نیترات و نیتریت میکنند و در دسترس گیاهان قرار میدهند.در نتیجه باعث تقویت گیاهان نیز می شود.
منابع اصلی کودهای بیولوژیک کدومند؟
منابع اصلی کودهای بیولوژیک شامل باکتریها، سیانوباکتریها و قارچها است.
چرا کود بیولوژیک انقدر مهمه؟ نیاز استفاده از اون جیه؟
کودهای بیولوژیک برای بازیابی حاصلخیزی خاک مورد نیاز می باشد. استفاده ی زمان طولانی از کودهای شیمیایی باعث خرابی خاک و تأثیر منفی بر عملکرد محصول میشود. از طرف دیگر، کودهای زیستی ظرفیت نگهداری آب در خاک را افزایش می دهد و مواد مغذی ضروری را به خاک اضافه میکنند.
سلام
میشه چند میکروارگانیسم که به عنوان کودهای بیولوژیک استفاده میشوند رو بگید؟
سلام
میکروارگانیسمهایی که به عنوان کودهای بیولوژیکی مورد استفاده قرار میگیرند عبارتاند از: ریزوبیوم، آزوتوباکتر، آزوسپیریلیوم