قارچ کش ها - کود کشاورزی - قارچ کش زیستی -کود بیولوژیک - قارچ کش بیولوژیک - شماره تماس: ٠٩١٢٨٣٨١٨۴٢ - ۰۲۱۹۱۳۰۷۸۰۸

ما در این مطلب به مبحث شناخت قارچ کش ها میپردازیم. جهت اطلاع از محصولاتی مانند کود کشاورزی، قارچ کش بیولوژیک، کود بیولوژیک، کود زیستی، قارچ کش زیستی، کود زیستی و آفت کش بیولوژیک، کود ارگانیک، کشاورزی ارگانیک و گلخانه با رویان تیسان تماس بگیرید.

علت رویش قارچ در گیاهان

قارچ ها بیشترین تعداد عامل های بیماری زا در گیاه را تشکیل می دهند و مسئول بخش وسیعی از بیماری های جدی گیاهان هستند.

اکثر بیماری های گیاهی توسط قارچ ها ایجاد می شوند. با کشتن سلول ها و یا به وجود آوردن تنش در گیاهان، به آنها صدمه می رسانند.
از اصلی ترین منبع های آنها از دهانه های طبیعی مثل روزنه ها و از زخم های حاصل از هرس، برداشت، تگرگ، حشرات، بقیه بیماری ها و آسیب های مکانیکی وارد گیاهان می شوند.

عفونت های قارچی

 در مزارع و باغ، می توان به موارد های زیر اشاره کرد:

  • بذر آلوده
  • خاک
  • باقی مانده محصول
  • محصولات اطراف
  • علف های هرز

بیشتر بخوانید: کود ارگانیک

ضرورت مصرف قارچ کش ها

بیماری ها یک پدیده رایج در گیاهان هستند که معمولا اثر اقتصادی قابل توجهی بر کارکرد و کیفیت محصول دارند، پس مدیریت بیماری ها جزء مهم تولید اغلب محصولات است.

سه علت عمده استفاده از قارچ کش ها

الف) برای کنترل بیماری در زمان ایجاد و توسعه محصول
ب) افزایش بهره وری محصول و کم شدن لکه ها
ج) بهبود عمر و کیفیت نگهداری گیاهان و محصول های برداشت شده

قارچ کش ها مواد مهمی در جعبه ابزار هر کشاورز هستند چون به محافظت گیاهان در مقابل عامل های بیماری زای خاکی و بذری که می توانند به جوانه زنی صدمه برساند یا حتی در اول کشت، چرخه حیات گیاه را آلوده کنند، کمک می کنند.

قارچ کش های بذری در مقابل بعضی از عامل های بیماری زای خاکی در سویا و ذرت موثر هستند.

با این وجود، موقعیت هایی وجود دارد که برای کنترل بیماری های پیشرونده مثل لکه برگ چشم قورباغه، کپک سفید و زنگ در سویا و لکه برگ خاکستری، بلایت برگ ذرت، کپک و پوسیده شدن ساقه در ذرت، قارچکش های برگی مورد احتیاج است.

بیشتر بخوانید: کاربرد کود اوره

شیوه استفاده از قارچ کش ها

قارچ کش ها به صورت غبار، گرانول، گاز و معمولاً مایع استفاده می شوند. آنها برای موارد زیر انجام می شوند:

الف) بذر، پیاز، ریشه پیوندها و بقیه اندام های تکثیر کننده. هدف، از بین بردن عامل های بیماری زایی است که روی مواد کاشت هستند یا حفاظت از گیاه جوان در مقابل عوامل بیماری زا در خاک
ب) خاک یا هنگام کاشت در شیار، پس از کاشت به عنوان خاک مرطوب (به خصوص از طریق آبیاری قطره ای)، یا به عنوان یک اسپری مستقیم در مجاورت پایه گیاه
ج) شاخ و برگ و بقیه بخش های زیرزمینی گیاهان با استفاده از سمپاش
د) درون درختان از طریق تزریق تنه
و) محصول برداشت شده، به طور غوطه ور یا اسپری در بسته بندی

طبقه بندی قارچ کش ها

قارچ کش ها از حیث نوع و شیوه کاربرد به دسته های گوناگونی طبقه بندی می شوند. به صورت کلی می توان دسته های زیر را نام برد:

۱) طبقه بندی قارچ کش ها بر حسب حرکت در یک گیاه: قارچ کش تماسی یا سیستماتیک:
قارچ کش های تماسی (که محافظ هم نامیده می شوند) در سطوح گیاه ها باقی می مانند. خیلی از تماس ها به صورت بالقوه فیتوتوکسیک هستند (برای گیاهان سمی است) و در شرایط جذب می توانند به گیاه صدمه برسانند.

سیستمیک ها (که به آنها نافذ و قارچکش های متحرک هم میگویند ) به گیاهان جذب می شوند.

اغلب سیستمتیک ها فاصله های خیلی کوتاهی را از مکان کاربرد سیر می کنند، مثل تیغه برگ از سطحی به سطحی دیگر (سیستمیک محلی یا ترانس لمینار).

بعضی از سموم قارچ کش، از نظر سیستمیک ضعیف هستند و می توانند از مکان کاربرد مسافت زیاد تری نسبت به سیستمتیک های محلی سیر کرده و به همه قسمت های برگ که قارچ کش روی آن رسوب کرده برسند.

برخی از سیستمتیک ها به علت اینکه در بافت چوبی در حرکت هستند، حرکت بیشتری می کنند. وقتی که روی ناحیه ریشه اعمال می شود، توسط ریشه ها جذب می شود و بعد با جریان تعرق از گیاه به سوی بالا حرکت می کند.

بیشتر بخوانید: کاربرد کود زیستی در کشاورزی

۲) طبقه بندی قارچ کش ها بر حسب نقش در حفاظت: پیشگیرانه یا درمانی
تماسی ها، محصول هایی هستند که برای استفاده پیشگیرانه مناسب هستند، چون در برخورد با سطح گیاه که به آن وارد شده است، عمل می کنند.

۳) طبقه بندی قارچ کش ها بر حسب میزان فعالیت: قارچ کش های تک موضعی یا چند موضعی
قارچ کش های تک موضعی فقط در یک نقطه، در یک مسیر متابولیک، در یک عوامل بیماری زا، یا در مقابل آنزیم یا پروتئین حیاتی مورد احتیاج قارچ فعال هستند.

از جایی که قارچ کش های تک موضعی از نظر سمیت خیلی بخصوص هستند و اثر کمی بر اغلب موجودات زنده دارند، می توانند به آسانی جذب گیاهان شوند، پس این قارچ کش ها دارای خاصیت های سیستمیک هستند.

۴) طبقه بندی قارچ کش ها بر اساس عملکرد:
سم قارچ کش با صدمه رساندن به غشای سلولی، غیر فعال کردن آنزیم ها یا پروتئین های حیاتی، یا دخالت با فرآیندهای کلیدی مثل تولید انرژی یا تنفس، قارچ ها را از بین می برند. بعضی دیگر بر مسیر های متابولیکی بخصوصی مثل تولید استرول یا کیتین اثر می گذارد.

نخست، نحوه عملکرد مشخص می کند که کدام قارچ تحت تأثیر قارچکش قرار می گیرد و کدام بیماری ها را می توان با استفاده از قارچ کش ها کنترل کرد.

دوم، قارچ کش ها با روش های گوناگون عملکرد در برنامه مدیریت بیماری مورد احتیاج هستند تا توسعه مقاومت قارچکش ها را به عقب بیاندازند.

بیشتر بخوانید: کاربرد کود کشاورزی

۵) طبقه بندی قارچ کش ها بر اساس میزان فعالیت: بخش محدود یا طیف زیاد
قارچ کش های با بخش محدود، تنها در مقابل چند عامل بیماری زای معمولاً نزدیک تاثیر گذار هستند.

۶) طبقه بندی قارچ کش ها بر حسب نوع ماده شیمیایی: قارچ کش های معدنی یا قارچ کش های آلی؟
قارچکش ها را هم می توان بر حسب ترکیب های شیمیایی آنها دسته بندی کرد.

از نظر شیمیایی، مولکول هایی هستند که در ساختار خود دارای اتم کربن اند در حالی که مولکول های معدنی اینطور نیستند.

جهت اطلاع از محصولاتی مانند کود کشاورزی، قارچ کش بیولوژیک ، کود بیولوژیک ، قارچ کش زیستی ، کود زیستی ، کود ارگانیک ، کشاورزی ارگانیک و گلخانه با رویان تیسان تماس بگیرید.

آدرس: دفتر مرکزی: کرج، سه راه دانشکده، پارک علم و فناوری پردیس کشاورزی دانشگاه تهران
Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *