کودهای زیستی - کود بیولوژیک - قارچ کش بیولوژیک - قارچ کش زیستی - کشاورزی ارگانیک - ۰۲۱۹۱۳۰۷۸۰۸ - ٠٩١٢٨٣٨١٨۴٢ - ۰۲۱۹۱۳۰۷۸۱۸

ما در این مطلب به مبحث کودهای زیستی می پردازیم. جهت اطلاع از محصولاتی مانند کود کشاورزی، قارچ کش بیولوژیک، کود بیولوژیک، کود زیستی، قارچ کش زیستی، کود زیستی و آفت کش بیولوژیک، کود ارگانیک، کشاورزی ارگانیک و گلخانه با رویان تیسان تماس بگیرید.

کودهای زیستی

کودهای زیستی ماده ای هستند که حاوی سلول های زنده یا نهفته میکروارگانیسم ها هستند. کودهای زیستی با استعمار ریزوسفر گیاه، مواد مغذی گیاهان میزبان را هنگامی که روی بذر، سطح گیاه یا خاک آنها اعمال می شود، افزایش می دهند. کودهای زیستی در مقایسه با کودهای شیمیایی مقرون به صرفه تر هستند.

موضوعات بیشتری را زیر عنوان میکروب ها در رفاه انسان مرور کنید

  • کاربرد میکروب ها

در طول سال‌ها، کودهای شیمیایی به کشاورزان کمک کرده است تا تولید محصول را برای پاسخگویی به تقاضای فزاینده افزایش دهند. اما استفاده بیش از حد از این کودها مضر است زیرا باعث آلودگی هوا و آب می شود. و همچنین مواد معدنی را از خاک تخلیه می کند. بنابراین، اکنون نیاز به تغییر کشاورزی ارگانیک وجود دارد که شامل استفاده از “کودهای زیستی” است. بیایید درباره کودهای زیستی و بعضی از انواع آنها بیشتر بدانیم.

بیشتر بخوانید: جایگزین کود اوره با کودهای زیستی امکان پذیر است؟

کودهای زیستی

“Bio” به معنای “زندگی” است. بنابراین، طبق تعریف، کودهای زیستی موجودات زنده ای هستند که کیفیت مواد مغذی خاک را غنی می کنند . به استفاده از میکروب ها به جای مواد شیمیایی برای تقویت تغذیه خاک اشاره دارد. در نتیجه ضرر کمتری نیز دارد و آلودگی ایجاد نمی کند. این همان چیزی است که آنها را برای کشاورزی ارگانیک بسیار مهم می کند زیرا کاملاً سازگار با محیط زیست هستند. بیایید به میکروب های مختلفی که به عنوان کودهای زیستی استفاده می شوند نگاهی بیندازیم.

انواع کودهای زیستی:

  1. باکتری ها
  2. قارچ
  3. سیانوباکتری ها

باکتری ها

ممکن است قبلاً گره های تثبیت کننده نیتروژن روی ریشه حبوبات را مطالعه کرده باشید. این یک نمونه عالی از کودهای زیستی است. گره ها از پیوند باکتری « ریزوبیوم»  با ریشه این گیاهان تشکیل می شوند. این ارتباط سودمند است و بنابراین “همزیستی” نامیده می شود.

گره ها به تثبیت نیتروژن اتمسفر به اشکال آلی کمک می کنند که سپس می تواند به عنوان تغذیه توسط گیاهان استفاده شود. افزودن کشت ریزوبیوم به مزارع برای اطمینان از مقدار کافی نیتروژن در خاک به یک روش معمول تبدیل شده است. نمونه های دیگر از باکتری هایی که به عنوان کودهای زیستی عمل می کنند عبارتند از: آزوسپیریلوم و آزوتوباکتر. این باکتری ها در خاک آزاد هستند. ازتوباکتر معمولاً برای محصولاتی مانند پنبه، گندم، خردل، ذرت و غیره استفاده می شود.

بیشتر بخوانید: کودهای زیستی

قارچ

ارتباط همزیستی بین گیاهان و قارچ ها نیز وجود دارد. این انجمن ها “میکوریزه” نامیده می شوند. قارچ موجود در این انجمن فسفر را از خاک جذب کرده و در اختیار گیاه قرار می دهد.

گیاهانی که با این پیوندها رشد می کنند ویژگی های سودمند دیگری مانند:

  1. تحمل به شرایط خشکسالی و شوری.
  2. مقاومت در برابر پاتوژن های منتقله از ریشه.
  3. افزایش کلی در رشد و نمو گیاه.

سیانوباکتری ها

اینها باکتری های سبز آبی هستند که در آب و خشکی یافت می شوند. آنها همچنین به تثبیت نیتروژن اتمسفر کمک می کنند. به عنوان مثال می توان به  Oscillatoria، Nostoc، Anabaena  و غیره اشاره کرد. ارتباط همزیستی بین سرخس آبی Azolla و Anabaena برای مزارع برنج بسیار مهم است. در این ارتباط، Anabaena کربن و نیتروژن را از گیاه در ازای نیتروژن ثابت دریافت می کند. این ماده آلی به خاک اضافه می کند و حاصلخیزی مزارع برنج را افزایش می دهد.

امروزه بسیاری از کودها به صورت تجاری در بازار برای خرید و استفاده کشاورزان موجود است. اینها نه تنها به تامین مواد مغذی خاک کمک می کنند، بلکه وابستگی به کودهای شیمیایی را نیز کاهش می دهند. این به حفظ محتوای مواد معدنی خاک کمک می کند و آلودگی را تا حد زیادی کاهش می دهد.

بیشتر بخوانید: انواع کودهای زیستی

مثال حل شده برای شما

سوال: کدام یک از این کودهای زیستی فسفر را در اختیار گیاهان قرار می دهد؟

  1. اسیلاتوریا
  2. ریزوبیوم
  3. نوستوک
  4. میکوریزا

راه حل: پاسخ صحیح گزینه «د» است. میکوریزا فسفر را برای گیاهان فراهم می کند در حالی که بقیه نیتروژن اتمسفر را تثبیت می کنند که می تواند توسط گیاهان استفاده شود.

سوالات متداول برای شما

Q1. منابع اصلی کودهای زیستی کدامند؟

پاسخ:  کود زیستی نوعی کود حاوی میکروارگانیسم های زنده است که کیفیت مواد مغذی خاک را غنی می کند. منابع اصلی کودهای زیستی باکتری ها، قارچ ها و سیانوباکتری ها (جلبک های سبز آبی) هستند. آنها یک رابطه همزیستی با گیاهان ایجاد می کنند که در آن شرکا از یکدیگر سود می برند.

بیشتر بخوانید: کودهای زیستی – انواع، مزایا و کاربرد آنها در کشاورزی

Q2. در مورد نقش میکروب ها کودهای زیستی بحث کنید.

پاسخ: کودهای زیستی میکروارگانیسم‌های زنده‌ای هستند که با افزایش دسترسی و تامین مواد غذایی اولیه برای گیاه به رشد و نمو گیاهان یا محصولات کشاورزی کمک می‌کنند. ریزوبیا باکتری هایی هستند که به تثبیت نیتروژن کمک می کنند و در نتیجه به تامین مواد مغذی خاک کمک می کنند و به عنوان کودهای زیستی عمل می کنند.

Q3. معروف ترین باکتری تثبیت کننده نیتروژن و کود زیستی است؟

پاسخ:  ریزوبیوم شناخته شده ترین گونه از گروهی از باکتری ها است که به عنوان تثبیت کننده همزیستی اولیه نیتروژن عمل می کند. این باکتری ها می توانند ریشه گیاهان حبوبات را آلوده کنند و منجر به تشکیل توده ها یا گره هایی در محل تثبیت نیتروژن شوند.

Q4. کودهای زیستی مفید هستند زیرا؟

پاسخ:  کود زیستی ماده ای است حاوی موجودات زنده که برای افزایش حاصلخیزی خاک استفاده می شود. با افزایش محتوای خاک و در نتیجه افزایش دسترسی به انواع مواد مغذی برای گیاه میزبان، رشد گیاه را بهبود می بخشد. به کودهای شیمیایی ترجیح داده می شود زیرا آلودگی بسیار کمتری ایجاد می کند. همچنین اجازه رشد پاتوژن ها را نمی دهد. کودهای زیستی مختلف عبارتند از: Rhizobium، Azotobacter، جلبک سبز آبی (BGA).

جهت اطلاع از محصولاتی مانند کود کشاورزی ، قارچ کش بیولوژیک ، کود بیولوژیک ، قارچ کش زیستی ، کود زیستی ، کود ارگانیک ، کشاورزی ارگانیک و گلخانه با رویان تیسان تماس بگیرید.

آدرس: دفتر مرکزی: کرج، سه راه دانشکده، پارک علم و فناوری پردیس کشاورزی دانشگاه تهران
Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *