کودهای زیستی - قارچ کش بیولوژیک - کود بیولوژیک - قارچ کش زیستی - کشاورزی ارگانیک - شماره تماس:٠٩١٢٨٣٨١٨۴٢ - ۰۲۱۹۱۳۰۷۸۰۸

ما در این مطلب به مبحث تعریف کودهای زیستی میپردازیم. جهت اطلاع از محصولاتی مانند کود کشاورزی، قارچ کش بیولوژیک، کود بیولوژیک، کود زیستی، قارچ کش زیستی، کود زیستی و آفت کش بیولوژیک، کود ارگانیک، کشاورزی ارگانیک و گلخانه با رویان تیسان تماس بگیرید.

تعریف کودهای زیستی

کودهای زیستی محصولاتی هستند که وقتی به خاک اضافه می شوند حاوی میکروارگانیسم های ضروری برای حاصلخیزی خاک و رشد گیاه هستند. کود زیستی یک ماده شیمیایی است که حاوی میکروارگانیسم‌های زنده است که وقتی به دانه‌ها، سطوح گیاهی یا خاک داده می‌شود، ریزوسفر یا داخل گیاه را مستعمره می‌کنند و با کنترل مقدار یا در دسترس بودن مواد غذایی اولیه به میزبان گیاه، رشد را تشویق می‌کنند.

کودهای زیستی از طریق فرآیندهای طبیعی مانند تثبیت نیتروژن، حل شدن فسفر و ایجاد مواد شیمیایی محرک رشد، مواد مغذی را به گیاهان می‌ رسانند. آنها به بازگرداندن چرخه مواد مغذی طبیعی خاک و افزایش مواد آلی خاک کمک می کنند.

گیاهان سالم را می توان با استفاده از کودهای زیستی توسعه داد و در عین حال پایداری و سلامت خاک را نیز بهبود بخشید. کودهای زیستی احتمالا نیاز به کودهای مصنوعی و آفت کش ها را کاهش می دهند، اما نمی توانند به طور کامل جایگزین آنها شوند.

انواع کودهای زیستی

برخی از انواع مهم کودهای زیستی به شرح زیر است:

  • باکتری های همزیست تثبیت کننده نیتروژن

باکتری های همزیست تثبیت کننده نیتروژن مانند ریزوبیوم از گیاهان غذا و سرپناه می گیرند و در ازای آن نیتروژن ثابت را برای آنها فراهم می کنند. یکی از مهم ترین باکتری های همزیست تثبیت کننده نیتروژن، ریزوبیوم است. باکتری ها در اینجا به دنبال سرپناه و غذا از گیاهان هستند. در عوض، آنها با تحویل نیتروژن رایگان به گیاهان کمک می کنند.

  • باکتری های تثبیت کننده نیتروژن

برخی از باکتری‌ها مستقیماً با گیاهان مرتبط نیستند، اما در اطراف آنها زندگی می‌کنند، برای مثال، یک باکتری تثبیت‌کننده نیتروژن به نام آزوسپیریلوم در نزدیکی ریشه‌های گیاهان بالاتر زندگی می‌کند اما پیوند نزدیکی با آنها ایجاد نمی‌کند. این به عنوان انجمن ریزوسفر شناخته می شود زیرا این باکتری ها ترشحات گیاهی را جمع آوری کرده و از آن به عنوان غذا استفاده می کنند. متقابل گرایی انجمنی نامی است که به این پدیده داده شده است.

  • سیانوباکتری های همزیست تثبیت کننده نیتروژن

سیانوباکتری‌های همزیست تثبیت‌کننده نیتروژن زیادی مانند جگر، ریشه‌های سیکاد، باکتری‌هایی که در اثر پوسیدگی گیاه سرخس آزاد می‌شوند، وجود دارند. سیانوباکتری‌ها یا جلبک‌های سبز آبی از رابطه همزیستی با گیاهان متعدد. Anabaena را می توان در حفره های برگ سرخس یافت. وظیفه تثبیت نیتروژن را بر عهده دارد. گیاهان سرخس تجزیه شده و مواد مغذی را برای استفاده گیاه برنج آزاد می کنند. آزولا پیناتا سرخسی است که در مزارع برنج رشد می کند، اما تاثیری در رشد گیاه ندارد.

  • باکتری های تثبیت کننده نیتروژن آزاد

باکتری های آزاد در خاک یافت می شوند و همچنین تثبیت نیتروژن را انجام می دهند. اینها شامل کلستریدیوم، آزوتوباکتر و باسیلوس پلی میکسین است.

آنها باکتری های تثبیت کننده نیتروژن هستند که در خاک آزاد زندگی می کنند. ریزوبیوم و آزوسپیریلوم پرکاربردترین شکل کودهای زیستی هستند.

اجزای کودهای زیستی

اجزای یک کود زیستی عبارتند از:

  • بیو کمپوست: سازگار با محیط زیست است و از ضایعات حاصل از صنعت قند تولید می شود. همچنین شامل باکتری ها، قارچ ها و برخی گیاهان می شود.
  • Tricho-Card: این محصول غیر بیماری زا دوستدار محیط زیست برای بسیاری از محصولات و گیاهان مفید است، زیرا نقش یک تخریب کننده مولد را در برابر موارد مضر برای محصول ایفا می کند.
  • ازتوباکتر: نقش مهمی در تثبیت نیتروژن اتمسفر دارد و از ریشه گیاه در برابر عوامل بیماری زا در خاک محافظت می کند.
  • فسفر: برای تعیین میزان دقیق نیاز گیاه به نیتروژن و تعیین سطح نیتروژن خاک، کودهای فسفر بسیار مفید هستند.
  • ورمی کمپوست: این کودها به دلیل بهبود سریع حاصلخیزی خاک معروف هستند، احتمالاً دوستدار محیط زیست هستند که حاوی ویتامین ها، گوگرد، هورمون ها، کربن آلی و آنتی بیوتیک های مورد نیاز برای رشد گیاه هستند.

اهمیت کودهای زیستی

کاربردهای مختلفی از کودهای زیستی وجود دارد که اهمیت آنها را ثابت می کند. آنها عبارتند از – بهبود کیفیت خاک، محافظت از گیاهان در برابر عوامل بیماری زا، اجتناب از آلودگی محیطی، تخریب مواد مضر موجود در خاک و غیره. بنابراین، کودهای زیستی بسیار مهم هستند.

کاربرد کودهای زیستی

برخی از کاربردهای مهم کودهای زیستی عبارتند از:

  • غوطه ور شدن ریشه نهال: برای محصولات برنج استفاده می شود، نهال ها در بستر آبی به مدت ۸ تا ۱۰ ساعت در این روش کاشته می شوند.
  • تیمار بذر: در این فرآیند بذرها را در کودهای مخلوط نیتروژن و فسفر غوطه ور می کنند. پس از خشک شدن آنها در اسرع وقت کاشته می شوند.
  • تصفیه خاک: مخلوط کودهای زیستی و کودهای کمپوست یک شب نگهداری می شود و روز بعد روی خاک پخش می شود. این درمان قبل از کاشت بذر انجام می شود.

معایب کودهای شیمیایی 

  • کودهای شیمیایی با کودهای زیستی تکمیل می شوند، نه اینکه جایگزین آنها شوند.
  • کودهای زیستی تنها ۲۰ تا ۳۰ درصد بهره وری محصول را بهبود می بخشند. برخلاف کودهای شیمیایی، آنها باعث بهبود قابل توجهی در بهره وری نمی شوند.
  • برای محصولات خاص، کودهای خاصی لازم است. این بیشتر برای میکروارگانیسم هایی که در یک رابطه همزیستی زندگی می کنند کاربرد دارد. اگر ریزوبیوم غیر اختصاصی به عنوان کود استفاده شود، گره‌زایی ریشه و تولید محصول افزایش نمی‌یابد.
  • در طول ساخت کود میکروبی، اقدامات احتیاطی سختگیرانه ضد عفونی مورد نیاز است. در طول تولید انبوه میکروبی، آلودگی یک مشکل رایج است.
  • میکروب ها زمانی که برای مدت طولانی در معرض نور خورشید قرار می گیرند از بین می روند زیرا به نور حساس هستند.
  • هنگامی که در دمای اتاق نگهداری می شود، کودهای میکروبی باید ظرف شش ماه استفاده شوند و زمانی که در دمای سرد نگهداری می شوند، باید ظرف دو سال استفاده شوند.

جهت اطلاع از محصولاتی مانند کود کشاورزی ، قارچ کش بیولوژیک ، کود بیولوژیک ، قارچ کش زیستی ، کود زیستی ، کود ارگانیک ، کشاورزی ارگانیک و گلخانه با رویان تیسان تماس بگیرید.

آدرس: دفتر مرکزی: کرج، سه راه دانشکده، پارک علم و فناوری پردیس کشاورزی دانشگاه تهران
Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *