طبقه بندی انواع گلخانه - قارچ کش بیولوژیک - کود کشاورزی - کشاورزی ارگانیک - قارچ کش زیستی - ۰۲۱۹۱۳۰۷۸۰۸ - ٠٩١٢٨٣٨١٨۴٢

ما در این مطلب به مبحث طبقه بندی انواع گلخانه میپردازیم. جهت اطلاع از محصولاتی مانند کود کشاورزی، قارچ کش بیولوژیک، کود بیولوژیک، قارچ کش زیستی، کود زیستی و آفت کش بیولوژیک، کود ارگانیک، کشاورزی ارگانیک و گلخانه با رویان تیسان تماس بگیرید.

طبقه بندی انواع گلخانه

یکی از کارهای اصلی طبقه ‌بندی گلخانه، توجه به صورت یا سبک ساختاری آن است. هر سازه حاوی مزیت ها و عیب های خاصی است که بایستی تحت نظر گرفته شود. در این مطلب قصد داریم به طبقه بندی انواع گلخانه و خصوصیت های آن‌ها بپردازیم.

انواع گلخانه مطابق شکل و ساختار و کارایی های آن ها

در یک دسته بندی، انواع گلخانه ها را می توان به دو گروه گلخانه های صنعتی و سنتی تقسیم بندی نمود. سایز سازه های گلخانه از سوله های کوچک تا ساختمان هایی با اندازه های صنعتی متغیر میباشد. گلخانه ها عموما از پنل های شیشه ای یا پلی کربنات درست می شوند.

اکثر گلخانه های شیشه ای از شیشه های سکوریت شده ایجاد شده اند که محکم و با دوام در مقابل آب و هوا هستند. کشت گلخانه ایی به نسبت کشت های عادی در باغ ها و مزرعه های کشاورزی مزایایی دارد که در قسمت بعد به آن ها اشاره می شود.

بیشتر بخوانید: انواع کود برای گلخانه

مزیت های بهره از گلخانه صنعتی:

این روز ها تعداد گلخانه های صنعتی رو به زیاد شدن است. انواع گلخانه صنعتی، مزیت های بسیاری دارند که در ذیل به چند مورد از آن ها اشاره گردیده است.

  • تولید کالا در کلیه فصل ها: قابلیت پرورش گیاهان در تمام فصل های سال ممکن است.
  • حفظ موقعیت مناسب آب و هوا: نگهداری از باغ در هوای بد امکان دارد سخت باشد. در گلخانه، نیاز نیست نگران این باشید چون همه چیز پوشیده شده است، حتی اگر بیرون باران زیادی باشد.
  • پروراندن انواع گیاهان: موقع بهره از گلخانه، شما قدرت پرورش گیاهان مختلفی را دارید.
  • حفاظت در مقابل آفات: با تاسیس گلخانه، می توان گیاهان را از آفت ها و بیماری ها حفظ نمود.
  • ایجاد محیط رشد مطلوب: ایجاد یک محیط رشد مطلوب به شما کمک می کند تا رشد گیاهان را زیاد کرده و از مزیت های گیاهان سالم تر و با تولید بهتر بهره مند گردید.
  • صرفه در انرژی: کشت گلخانه ایی، موجب صرفه جویی در انرژی و مبلغ ها می شود.
  • صرفه جویی در استفاده آب: کشت در گلخانه ها سببب صرفه جویی در مصرف آب هم می شود.

بیشتر بخوانید: انواع کود برای گیاهان آپارتمانی

گلخانه های دائم و موقت

الف) گلخانه موقت: گلخانه موقت عموما گلخانه ای است که در طول ماه های زمستان، بدون احتیاج به حاضر کردن زمین برای حفاظت از گیاهان حساس ساخته می شود. بعضی از واحدها امکان دارد یک قاب فولادی یا یک قاب قطبی داشته باشند، ولی پوشش عموما گونه ای فیلم است.

این پوشش ها امکان دارد در مدت زمان معینی ساخته و از بین بروند. آنها عموما استقامت بار برف یا باد را ندارند. در حقیقت، اغلب سازندگان پیشنهاد می کنند که پوشش ها پیش از شرایط باد زیاد برداشته شوند.

ب) گلخانه دائم: گلخانه دائم خیلی متفاوت است. آنها به صورت کلی حاوی یک قاب با کیفیت بیشتر هستند که به هم وصل می شوند. اگرچه بعضی از گلخانه های موقت با کیفیت هم این قاب را دارند. ساختار های دائم معمولا با ماده های سفت تری مثل پلی کربنات یا شیشه لعاب داده می شوند. گلخانه دائم با کیفیت خوب برای بار برف و بار باد رتبه بندی می گردند و بعضی امکان دارد پیش از نصب احتیاج به مجوز ساختمان داشته باشند.

انواع گلخانه از لحاظ کارایی:

گلخانه ها از لحاظ کارایی به چهار گروه تقسیم می شوند:

الف) گلخانه آموزشی

ب) گلخانه تحقیقاتی

ج) گلخانه تجاری

د) گلخانه سرگرمی تفریحی

بیشتر بخوانید: قارچ کش تریکودرما 

الف) گلخانه آموزشی:

تاسیس گلخانه های آموزشی موقعیت یادگیری عملی مسئله های مهم برای کارآموزان و دانشجویان را ایجاد می کند. فواصل ردیف های کشت در گلخانه های آموزشی از سایر گلخانه ها بیشتر است. همینطور این گلخانه ها در فصل های مختلف سال در اختیار کارآموزان قرار می گیرد.

پوششی که برای تاسیس گلخانه های آموزشی بهره گیری می شود، معمولا از جنس شیشه یا پلی کربنات میباشد.

ب) گلخانه تحقیقاتی:

 گلخانه تحقیقاتی شیش هدف کلی دارند: شناخت، حفظ، تجزیه و تحلیل شیمیایی و ژنتیکی، مستند سازی پروسه های بیولوژیکی، تصویر سازی علمی و تصویربرداری، شناخت آفت ها و بیماری ها در گل و گیاه.

ج) گلخانه تجاری:

هدف کلی ساخت گلخانه تجاری پرورش کالاها در خارج از فصل تولید، افت هزینه ها و… است. بیشتر گلخانه های تجاری، با قابلیت های فناوری پیشرفته هستند که به صورت ویژه  برای رشد کالاهای مد نظر تجهیز شده اند.

د) گلخانه های سرگرمی و تفریحی:

هدف از تاسیس گلخانه های سرگرمی و تفریحی، مراقبت از گیاهان زینتی و پرورش سبزیجات خانگی است. مساحت درونی این گلخانه ها نسبت به گلخانه های دیگر کمتر میباشد.

دسته بندی گلخانه بر حسب شکل ظاهری:

شکل اساسی انواع گلخانه در ایران از دو طرح کمانی و قله ایی پیروی می نماید. انواع گلخانه مطابق با شکل و ساختار به شرح زیر دسته بندی می شوند.

الف) گلخانه قله ایی ( شیروانی)

ب) گلخانه تونلی

ج) گلخانه سیرکولار

د) گلخانه گاتیک (اسپانیایی)

الف) گلخانه قله ایی (شیروانی):

گلخانه قله ایی، یکی از محبوب ترین و شایع ترین انواع ساختار های گلخانه ای در منطقه هایی میباشد که برف و باران شدید است. سقف آن ها به شکل شیروانی یا همان شبیه به حرف انگلیسی A است. به علت سقف های شیب دار و مسطح، مقدار بسیاری نور خورشید به درون محیط می رسد.

معمولا برای ساخت گلخانه های قله ایی از پانل شیشه ای یا پلاستیکی برای سقف بهره گرفته می شود. گلخانه های شیروانی محیط بسیاری را برای گیاهان ایجاد می کنند.

ب) گلخانه تونلی:

از انواع دیگر گلخانه، می توان به گلخانه تونلی اشاره کرد. اندازه این سازه بنا به کشت کالاها، اقلیم، منطقه و… به صورت تقریبی شیش الی ۱۲ متر در عرض و ۲ الی ۴ متر در ارتفاع میباشد. گلخانه تونلی به علت کوچک تر بودن سایز گلخانه، نسبت به دیگر گلخانه ها زودتر گرم می شود. بهره انرژی و سوخت در این گلخانه ها پایینتر میباشد.

بیشتر بخوانید: معایب کود زیستی

جهت اطلاع از محصولاتی مانند کود کشاورزی، قارچ کش بیولوژیک، کود بیولوژیک، قارچ کش زیستی، کود زیستی، کود ارگانیک، کشاورزی ارگانیک و گلخانه با رویان تیسان تماس بگیرید.

آدرس: دفتر مرکزی: کرج، سه راه دانشکده، پارک علم و فناوری پردیس کشاورزی دانشگاه تهران
Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *