گلخانه های کشاورزی به زمینه ای اشاره دارند که برای تولید محصولات کشاورزی، زیر پوشش محیطی مصنوعی ساخته شده اند. این محیط ها برای ایجاد شرایط بهبود یافته ای جهت رشد نباتات، افزایش تولیدات با کیفیت بالاتر و تقلیل هزینه های تولید مورد استفاده قرار می گیرند. در این مقاله به بررسی نحوه کار گلخانه های کشاورزی، نوع محصولات تولید شده در این محیط ها، مزایا و معایب استفاده از این سیستم، مسائل محیطی ناشی از این تولیدات و رویکردهای بهینه برای کاهش هزینه های تولید می پردازیم. در ادامه به مبحث گلخانه های کشاورزی می پردازیم. جهت اطلاع از محصولاتی مانند کود کشاورزی ، قارچ کش بیولوژیک ، کود بیولوژیک ، کود زیستی ، قارچ کش زیستی ، کود زیستی و آفت کش بیولوژیک ، کود ارگانیک، کشاورزی ارگانیک و گلخانه با رویان تیسان تماس بگیرید.
۱) نحوه کار گلخانه های کشاورزی
گلخانه های کشاورزی به دو دسته گرم و سرد تقسیم می شوند. در گلخانه های گرم، حرارت مورد نیاز برای رشد گیاهان از طریق پنجره های شیشه ای و یا پلی کربنات تأمین می شود.
در گلخانه های سرد، حرارت مورد نیاز برای رشد گیاهان به صورت طبیعی تأمین می شود. و فقط در شرایطی که در طی روز با سرما مواجه شده باشند. از روش های دیگری مانند گرم کردن از طریق پکیج استفاده میشود.
در هر دو نوع گلخانه، معمولا سقف و دیوار های گلخانه از پلیت فلزی یا شیشه تشکیل شده و قاب گلخانه معمولا از فلز ساده ساخته می شود. درصورتیکه گلخانه با اهداف تجاری بزرگ تر باشد. از مصنوعات فلزی سنگین پیشرفته تر و گران تر نیز استفاده می شود.
به طور کلی، هدف اصلی گلخانه های کشاورزی، فراهم آوردن یک محیط مطابق با نیازهای گیاه با افزایش تولیدات بیشتر و بهتر، به صورت پایدار است.
۲) نوع محصولات تولید شده
گلخانه های کشاورزی برای تولید بسیاری از محصولات کاربرد دارند. به طور کلی، بیشتر میوه ها، سبزیجات، گل ها و گیاهان تزیینی از طریق گلخانه ها تولید می شوند. گلخانه های کشاورزی امکان پرورش سالم و سریع محصولات داشته و در کشورهایی با آب و هوای نامناسب و یا کم آبی رخداد می کنند.
گلخانه ها می توانند تولید گیاهان زینتی و گل های خانگی و نیز محصولاتی مانند توت فرنگی، خیار، گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای، توت فرنگی، بادمجان، کاهو، اسفناج، گل کلم، کاپوچینو، سفیده گیاه و غیره را تولید کنند.
۳) مزایا و معایب استفاده از گلخانه های کشاورزی
استفاده از گلخانه های کشاورزی، در مقایسه با روش های سنتی کشاورزی، به مزایایی نظیر افزایش بازدهی، کاهش هزینه های تولید و کاهش پرت و هدر رفت محصولات می انجامد. این روش کشت، روش هوشمندانه تری در مصرف منابع مانند آب، کود و سموم زنبورک کشی به همراه دارد.
با توجه به اینکه گلخانه ها به علت شرایط محیطی ومشخص، در شرایط تر و خشک، طوفانی و یخبندان بهتر عمل می کنند. محصولات با کیفیت تر و سالم تولید می شوند. و در نهایت برای صادرات به بازارهای خارجی ارزش بیشتری دارند.
همچنین، استفاده از گلخانه های کشاورزی در کشورهایی با شرایط آب و هوایی نامساعد امکان پذیر است و سبب ایجاد ارزش افزوده ای از زراعت در مناطقی می شود که در شرایط گرمای بسیار بالایی یا سرمای شدید هستند.
اما این روش کشت نیز معایب خود را دارد. یکی از این معایب، مشکلات مربوط به هماهنگی در کنترل پارامترهای محیطی داخل گلخانه است. این موضوع زمان و دقت زیادی را برای کشاورز می طلبد و در مواقع نادر، ممکن است منجر به ضرر در تولیدات شود.
همچنین، برای نصب گلخانه ها، فضای بسیاری نیاز است و پایداری و مقاومت این سازه ها نسبت به شرایط سخت و متغیر هوا مسأله ای قابل توجه است. در برخی موارد، فضای زیاد گلخانه ها می تواند از منابع آب شخصی و محیط زیست استفاده کند و باعث کاهش توانایی های کشاورزی در اطراف شود.
۴) مسائل محیطی ناشی از تولیدات گلخانه ای
اهمیت محیط زیست و آثار محیطی سازمان های کشاورزی مسأله ای حیاتی است. علاوه بر اینکه باید به شیوه های بیولوژیکی و پایدار تر برای تولید غذا و محصولات کشاورزی نگریست. باید همچنین به فاکتورهای زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی توجه کرد.
با توجه به روش های کشت گلخانه ای، مسئله ای که وجود دارد. آب، نشت گاز گلخانه، ناپایداری سیستم های انرژی و محصولات حشره کشی و سامانه های دیگر مانند مدیریت پسماند و فاضلاب صنعتی است.
از طریق کاهش نفوذ انرژی، کاهش استفاده از سموم زنبورک کشی و بوجود آوردن مواد آلی از بازدارنده های مختلف، قابلیت پایداری و به کارگیری طرح های سلول های خورشیدی، ترکیب حرارتی، دیگر راهکارهای مانند کم کردن حجم زباله و فاضلاب و بیش از همه آزمودن نوشتار های توسعه ای را به کار گیریم.
۵) رویکردهای بهینه برای کاهش هزینه های تولید
اغلب در کشورهایی که گلخانه را به عنوان یک روش کارآمد در کشاورزی انتخاب می کنند. دغدغه اصلی به دست آوردن یک سیستم بازدهی بالا و هزینه های کمتر است. برای کاهش هزینه ها، کاهش تولیدات نامنظم و بهره کمتر از زمینهای با بیشتر از یک قرن زراعت از مهمترین چیزهایی است که باید در نظر داشت.
یکی دیگر از راه های بهینه برای کاهش هزینه های تولید، استفاده از تکنولوژی های مختلف مانند مواد آلی و عصاره های به دست آمده از گیاهان، کاهش استفاده از کود شیمیایی و سموم طبقاتی، توسعه سیستم های آبیاری قابل استفاده است.
همچنین، می توان با هزینه های کم برای بهبود ارتباطات با افراد دیگر، به منابع جدید دسترسی پیدا کرد و یا بازار پذیرش محصولات خود را افزایش داد.
برای هر یک از مظاهر این صنعت و به طور خاص برای هدف تولید محصولات با کیفیت بالا، هزینه های زیادی طی شده است و حضور دارایی های چند صنعت در طول زمان با این تنش مواجه بوده است. با این حال، به دلیل مزایای گسترده ای که تولید گلخانه ای ارائه می دهد. بسیاری از سازمان های کشاورزی همچنان به دنبال راه حل های بهینه برای هزینه های بیشتر هستند.
جهت اطلاع از محصولاتی مانند کود کشاورزی ، قارچ کش بیولوژیک ، کود بیولوژیک ، قارچ کش زیستی ، کود زیستی ، کود ارگانیک ، کشاورزی ارگانیک و گلخانه با رویان تیسان تماس بگیرید.