کنترل بیولوژیک - رویان تیسان - کود بیولوژیک - قارچ کش بیولوژیک - کود کشاورزی

کنترل بیولوژیک آفاتت در ایران تاریخچه بیش از ۵۰ سال دارد که به کنترل شپشک ها با استفاده از کفشدوزک در شمال بازمی گردد. که این تلاش های گسترده ادامه داشته و در سال های اخیر مورد توجه بیشتری از کشاورزان نیز قرار گرفته است. در ادامه به مبحث کنترل بیولوژیک می پردازیم. جهت اطلاع از محصولاتی مانند کود کشاورزی ، قارچ کش بیولوژیک ، کود بیولوژیک ، کود زیستی ، قارچ کش زیستی ، کود زیستی و آفت کش بیولوژیک ، کود ارگانیک، کشاورزی ارگانیک و گلخانه با رویان تیسان تماس بگیرید.

تعریف کنترل بیولوژیک در رویان تیسان

کنترل بیولوژیک رخدادی طبیعی است که هدف آن تنظیم جمعیت موجودات می باشد. کنترل بیولوژیک ممکن است به صورت طبیعی یا با دخالت انسان نیز اتفاق بیافتد که به این نوع کنترل، کنترل بیولوژیک کاربردی گفته می شود. کنترل بیولوژیک به این معناست که استفاده از پارازیتوئیدها، پرداتورها، پاتوژن ها، آنتاگونیست ها و یا میکروارگانیسم های رقیب برای کم شدن جمعیت یک آفت، به طوری که آفت فراوانی کم تری داشته باشد و خسارات را تا حد امکان کمتر می سازد. کنترل بیولوژیک ممکن است با دخالت انسان نیز صورت پذیرد و یا نتیجه یک نیروی طبیعی به صورت خودجوش است و حتی امکان دارد برای پایین آوردن جمعیت آفت مزارع یا جنگل ها و یا برای ثبات ناهماهنگی های به وجود آمده در اثر ورود یک عامل جدید به محیطی طبیعی صورت پذیرد. البته باید بدانیم روش های غیرشیمیایی، کنترل بیولوژیکی محسوب نمی شوند.

روش های کلی در کنترل بیولوژیک در رویان تیسان

مبارزه بیولوژیکی با مفهوم به کارگیری دشمنان طبیعی به منظور تقلیل جمعیت آفت است. سه روش کلی برای
استفاده از دشمنان طبیعی وجود دارد. مراقبت، معرفی و انبوه سازی یا افزون سازی. از بین این روش ها معرفی
کاربردی است که بیشترین اثر را در حل مشکلات مبارزه با حشرات و علف های هرز و آفات داشته ولی به ندرت برای کنترل
بیماری های گیاهی به کار رفته است

۱-  انواع موجودات آفت هدف

یک : بطور مشخص تمامی حشرات مهمترین گروه از موجوداتی هستند که در برنامه های کنترل بیولوژیک به عنوان یک  هدف مطرح بوده اند. اما مهم ترین  و اصلی ترین راسته ای که تعدادی از گونه های آن تحت کنترل بیولوژیک قرار گرفته اند راسته (Hemiptera) می باشد.راسته (Homoptera) در برگیرنده شته ها، شپشک ها، سفیدبالک ها و پسیل ها و غیره می باشند.

دو: دسته دیگری از حشرات مورد نظر در برنامه های کنترل بیولوژیک کنه ها هستند. بخصوص سه خانواده (Eriophidae)، (Tarsonemidae)، (Tetranychidae) جزء مهمترین و اصلی ترین کنه های گیاهخوار هستند که بر علیه آنها کنترل بیولوژیک صورت گرفته است.
سه: گروه دیگر این حشرات، حلزون ها و راب ها هستند که به آنها لیسَک نیز اطلاق می شود. برای کنترل بیولوژیک حلزون ها و راب ها تلاش های انجام شده است ولی نتیجه بخش نبوده است.

چهار: دسته دیگری از موجودات مورد برسی علف های هرز هستند. بطور کلی ۹۹۱ گونه از علف های هرز در ۷۰ خانواده با عنوان هدف برنامه های کنترل بیولوژیک تاکنون گفته شده است که ۰/۵ درصد آنها متعلق به سه خانواده Asteraceae، Mimosacea و Cactacea هستند.

پنج: انواع بیماری های گیاهی و مهره داران هم می توانند نیز از اهداف برنامه های کنترل بیولوژیک باشند، حتی انسان می تواند در برنامه های کنترل بیولوژیک به عنوان یکی هدف بشر قلمداد شود

۲- انواع دشمنان طبیعی در کشاورزی

یک: حشرات پارازیتوئید از عمومی ترین  و شایع ترین دشمنان طبیعی آفات به شمار می آیند که در برنامه  و هدف های کنترل بیولوژیک به روش های گوناگون مورد استفاده قرار می گیرند. برنامه های کنترل شده در مورد حشرات پارازیتوئید اغلب درباره دو راسته (Hymenoptera) یا بال غشائیان و زنبورها یا (Diptera) می باشند.

دوم: دسته دیگر از دشمنان طبیعی، حشرات شکارگر هستند که از انوع گونه های گیاه خوار تغذیه می کنند. مهمترین شکارگرها در راسته (Hemiptera) مثل خانواده (Anthocoridae) خانواده (Nabidae) در راسته (Coleoptera) خانواده (Coccinellidae) که به آنها کفشدوزک نیز اطلاق می شود و تعدادی دیگر از خانواده ها مثل خانواده (Carabidae) و در راسته بالتوری ها خانواده (Chrysopidae) مخصوصا بالتوری (Chrysoperla carnea) و در راسته (Diptera) خانواده های (Syrphidae) و (Cecidomyiidae) از اهمیت بالایی برخوردارند.

سوم:دسته دیگر از عوامل بیماری زا برای گیاهان، بندپایان هستند. مهمترین علت های بیماری زای بندپایان مربوط به ویروس ها، نماتدها، تک سلولی ها، قارچ ها و باکتری ها و غیره هستند

فواید های کنترل بیولوژیک نسبت به کنترل شیمیایی

یک:کنترل بیولوژیک در رقابت با کنترل‌های شیمیایی، از این سو که میکروب‌ها بر خلاف برخی مواد سمی، در زنجیره‌های غذایی جمع و ذخیره نمی گردند، کنترل سالم‌تر و ایمن‌تری نیز محسوب می‌شود.

دو: عوامل کنترل بیولوژیک از این سو که روی جنبه‌های بیولوژیکی یک آفت یا یک پاتوژن اثر می‌گذارند، از دوام  و مقاومت بیشتری برخوردار بوده و به عنوان یک روش کنترل دیرپا محسوب می‌ گردد.

سه: عوامل کنترل میکروبی اثر کمتری بر تعادل اکولوژیکی محیط می‌گذارند به ویژه اینکه بر خلاف اکثر عوامل کنترل شیمیایی که هم بر روی اهداف خود و هم روی سایر جانداران محیط تاثیر می‌گذارند، توده دشمنان طبیعی را از بین نمی‌برند.

چهار: عوامل کنترل میکروبی اکثر با سایر روش‌های کنترل، مخصوصا کنترل های شیمیایی سازگار بوده و حتی می‌تواند همراه با آن‌ها آغاز به فعالیت کنند.

جهت اطلاع از محصولاتی مانند کود کشاورزی ، قارچ کش بیولوژیک ، کود بیولوژیک ، قارچ کش زیستی ، کود زیستی ، کود ارگانیک، کشاورزی ارگانیک و گلخانه با رویان تیسان تماس بگیرید.

آدرس: دفتر مرکزی: کرج، سه راه دانشکده، پارک علم و فناوری پردیس کشاورزی دانشگاه تهران
Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *